Hernia en Body Stress Release

Hernia en Body Stress Release

Ik heb een hernia, en nu……?

Hernia Nuclei Pulposi oftewel HNP, in de volksmond Hernia genaamd, is een uitstulping van de zachte kern van de tussenwervelschijf, die als schokdemper fungeert tussen twee wervels. Als deze uitstulping tegen een zenuw aan gaat drukken, ontstaat er irritatie en pijn en kan de zenuw ontstoken raken.
Veel voorkomende klachten zijn een doof gevoel of tintelingen in één en soms zelfs in beide benen, pijn in de onderrug, uitstraling naar de bil en/of naar kuiten, voeten en tenen. De heftigheid van de pijn kan variëren van ernstig tot soms niets.

Waarom krijgt iemand last van een hernia? Een verkeerde houding bij zitten, staan en tillen kan een hernia uitlokken. Onderuitgezakt en te lang zitten, doorgezakt en gekromd staan en te zwaar en gedraaid tillen zijn houdingen waarbij onevenredige druk komt te staan op de onderrug. Daarnaast kunnen overgewicht hebben, onvoldoende rustpauzes nemen tijdens lange autoritten, verkeerde stoel gebruiken (zowel thuis, op werk als in de auto), buikslapen en roken een hernia in de hand werken.

Wat te doen als je een hernia hebt?
In de meeste gevallen, zo’n 80% van alle HNP, zal de hernia (uitstulping) vanzelf verdwijnen. Bedrust houden is in principe niet nodig en uit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat de genezing door bedrust eerder wordt vertraagd dan bespoedigd.
Omdat de pijn ook de spieren kan doen verkrampen is het advies bij een hernia beter zoveel mogelijk actief te blijven, dus te blijven bewegen en af te wisselen tussen liggen, zitten, staan en lopen. Anders ontstaat er namelijk een vicieuze cirkel met spierpijn, gespannen spieren en bewegingsangst en wordt het steeds moeilijker om in beweging te komen.

Dus wat kan Body Stress Release dan doen?
Door het vrijmaken van vastgezette spanning in het lichaam, in dit geval in de spieren rondom de aangedane tussenwervelschijf, kunnen de zenuwen hun werk optimaler blijven doen en de juiste signalen naar de hersenen blijven sturen. Hierdoor zal het zelfherstellend vermogen van het lichaam beter zijn werk kunnen doen en ervoor zorgen dat de hernia zo snel mogelijk verdwijnt.

Uit eigen ervaring weet ik dat de pijn ná de release een tijdje wegebde, zodat ik weer even op adem kon komen voordat de pijn weer toenam. Helaas moest ik geopereerd worden omdat mijn hernia te groot was en niet uit zichzelf over ging. Body Stress Release heeft me door deze periode heen geholpen en doet dat nog steeds.  

Body Stress Release Vechtstreek 06-303 488 49 of info@bsr-vechtstreek.nl.

Hernia Nuclei Pulposi: HNP oftewel hernia

Hernia Nuclei Pulposi