Au, mijn coccyx doet zeer!

Au, mijn coccyx doet zeer!

Een pijnlijk stuitje kan voor veel klachten zorgen

Sinds ik als BSR-practitioner ben begonnen, is het me opgevallen dat ik soms meerdere cliënten in een week heb, met een min of meer zelfde oorzaak van een aandoening of klacht. Ik heb weken gehad met meer pijnlijke nekken of met hevige menstruatieklachten, met slapeloosheid of gekneusde enkels. Onlangs kreeg ik drie cliënten met een klacht die ik kon relateren aan de coccyx, het staartbeen oftewel stuitje.

De klachten waren uiteenlopend. Een cliënt had al maanden last van langdurig aanhoudende menstruaties (ca. 3 weken), een ander had vaak diarree en borrelende darmen en de derde cliënt had regelmatig stekende pijn/kramp in de anus. Omdat Body Stress Release een holistische techniek is, is het belangrijk dat een practitioner zoveel mogelijk van een cliënt te weten probeert te komen.

Bij het intakegesprek bleek dat een cliënt een half jaar geleden van een paard gevallen. Daarbij waren twee lage rugwervels ten opzichte van elkaar iets verschoven en stonden dus niet meer recht. Sinds die tijd had cliënt ook last van langdurige menstruaties.
Andere gevolgen van een val op het staartbeen kunnen zijn lage rugklachten, pijnklachten in het bekken, incontinentie van urine of ontlasting, pijn rondom de anus of genitaliën en seksuele pijnklachten.
Een andere oorzaak van klachten aan het stuitje kan zwangerschap zijn, door toenemende druk op de onderrug of een te snelle of moeizame bevalling.

Als BSR-practitioner ben je een soort Sherlock Holmes; je moet zoeken, doorvragen en ‘out of the box’ denken met betrekking tot de klachten waarmee de cliënten bij je komen. Daarbij zijn de voorgeschiedenis van een cliënt en het verbanden leggen tussen de voorgevallen situaties van groot belang. En dat alles uiteraard zonder een diagnose te stellen, want dat laten wij aan (para)medici over.

BSR behandelt geen klachten maar maakt vastzittende spierspanning in het lichaam los. Tijdens de release wordt langs de hele wervelkolom gewerkt. In de bovenstaande gevallen wordt tevens de spanning, die al heel lang in het staartbeen vast zat, vrijgemaakt, waardoor klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. En daar worden mijn cliënt en ik dan weer heel blij van.

Het is al zó lang geleden dat ik op mijn stuitje viel.......