Wonen in Zuid-Afrika

Wonen in Zuid-Afrika

Voordat ik vertrok, heb ik geprobeerd een voorstelling te maken van de 5 maanden die ik in Wilderness, Zuid-Afrika zou wonen. Een ruim appartement met prachtig uitzicht, een oude Toyota, 5 dagen per week naar school en daarnaast …… wat zou ik gaan doen.

Als ik dit schrijf, zijn de eerste 12 weken van mijn verblijf voorbij en is het aftellen al weer begonnen. De eerste twee weken was het even wennen, daarna ga je al snel mee in de dagelijkse routine.

Zuid-Afrika is een prachtig land met veel tegenstellingen. Als toerist krijg je daar niet zo heel veel van mee, maar als je er langer woont, gaan dingen opvallen. Er is veel armoede en veel rijkdom. De apartheid is in 1994 afgeschaft en toch heersen er ‘onderhuids’ nog grote verschillen.

De Zuid-Afrikanen zijn wat mij betreft gastvrij, vriendelijke en staan open voor vreemdelingen. Toch is er ook een andere kant, waarmee ik in het vliegtuig naar Johannesburg al werd geconfronteerd. De man die naast me zat, was Zuid-Afrikaan. Hij vertelde dat zijn land prachtig is, maar dat hij het gevoel van veiligheid mist. Hij begeleidde me op Jo’burg Airport zelfs omdat hij zeker wilde weten dat ik niet ‘ripped off’ werd door de bagagekoeriers. Hij zei letterrlijk dat je ogen in je achterhoofd moet hebben in ZA. Gelukkig valt dat waar ik woon mee.

Gedurende mijn tijd hier heb ik aardig wat mensen leren kennen, buiten degenen die ik van de academy ken. Met name van deze locals leer ik veel. Het zijn allen Zuid-Afrikanen, te weten Chris, een safari guide, Felicia, een B&B host, Kevin, eigenaar van Uncle Kev’s Food en Weedaad, mijn fellow student, en ik vind hen stuk voor stuk interessante mensen met allen hetzelfde doel namelijk het beste voor hun land. Elk met een min of meer gelijke visie voor Zuid-Afrika: alle Zuid-Afrikanen die samen voor hun prachtige land zorgen en opkomen. Iets dat volgens hen nog lang niet bereikt is.

Het leven in Zuid-Afrika is aangenaam, het weer is goed, zelfs in de winter, hoewel het volgens de locals bijzonder zacht en zonnig is voor de tijd van het jaar. Temperaturen overdag boven 20 graden en ’s nachts iets onder 10 graden Celsius. Voor ons Nederlanders een heerlijke temperatuur waar we rustig in een T-shirt lopen, terwijl de locals met dikke jassen en mutsen de straat op gaan. Boodschappen zijn hier relatief duur terwijl uit eten gaan weer goedkoop is. Dan is de keus snel gemaakt. Electriciteit is ‘expensive’ en we kopen elke 2 weken tokens in de winkel, dus niet zoals we gewend zijn in Nederland, waardoor je je meter goed in de gaten moet houden. Benzine daarentegen is weer veel goedkoper dan in Nederland.

Toch mis ik Nederland. De lange zomerdagen/-avonden, de Vecht, mijn eigen bed en natuurlijk mijn lief. Nog 10 weken genieten van alle moois hier, want een ding is zeker: het is een ‘once in a life time’-ervaring.